I mi za Koronu imamo Zakon o javnim nabavkama

KORONA

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Fahrudin Radončić, izjavio je u subotu, 14. marta 2020. godine, da očekuje da će Savjet ministara BiH uskoro predložiti Parlamentarnoj skupštini BiH “da se za vrijeme krize izazvane širenjem koronavirusa nakratko suspenduje Zakon o javnim nabavkama, isključivo za hitnu medicinsku opremu i materijal”. Kao opravdanje za ovo Ministar navodi da je “”Uzaludan novac na računima pojedinih institucija ako procedure javne nabavke traju mjesecima. A sada su dani u pitanju”. Povod ovih izjava je informacija direktora Granične policije BiH da ovoj instituciji nedostaju zaštitne rukavice i zaštitne maske. [1]

Izjava Ministra ukazuje na nepoznavanje propisa o javnim nabakvama koji itekako predviđaju procedure postupanja javnih institucija – ugovornih organa u situacijama krajnje hitnosti, kao što je ova izazvana aktuelnom epidemijom.

Naime, Zakon o javnim nabavkama kao osnovne i redovne postupke nabavki predviđa otvoreni i ograničeni postupak, a za institucije koje se bave komunalnim djelatnostima i pregovarački postupak s objavom obavještenja. Ostali postupci, među kojima je pregovarački postupak bez objave obavještenja primjenjuju se kao izuzetak, onda kada su za to ispunjeni uslovi utvrđeni Zakonom.

Članom 21. ZJN (Uslovi za primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja)stavom (d) propisana je primjena ovog postupka u situacijama„kada se izuzetno, zbog dokazivih razloga krajnje hitnosti, prouzrokovane događajima nepredvidivim za ugovorni organ,ne mogu ispoštovati ovim zakonom utvrđeni minimalni rokovi za otvoreni, ograničeni ili pregovarački postupak s objavom obavještenja.Okolnosti kojima se opravdava izuzetna hitnost postupka ni u kom slučaju ne smiju se dovesti u vezu s ugovornim organom.“

 

Primjenjujući ovaj postupak u slučajevima kranje hitnosti, kako bi im se omogućilo drastično skraćivanje rokova, ugovorni organi nisu obavezni zahtjevati od kandidata/ponuđača ni najosnovnije kvalifikacione dokumente iz člana 45. ZJN (Lična sposobnost). Ne postoji dakle niti jedna barijera da javne institucije u slučajevima krajnje hitnosti, a po slovu Zakona, nabave ono što im je potrebno u roku od jednog ili svega par dana. Svaka suspenzija primjene Zakona o javnim nabavkama mogla bi dovesti do još ozbiljnijih dubioza u sistemu javnih nabavki u BiH koji karakterišu brojne zloupotrebe, a među njima je jedna od najčešćih upravo zloupotreba primjene pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja. Naime, ugovorni organi širom BiH, umjesto da ovaj postupak primjenjuju u zakonom propisanim situacijama kao što je aktuelna situacija epidemije koronavirusom, nerijetko posežu za ovim najnetransparentnijim postupkom kranje proizvoljno, bez zakonskog uporišta, kako bi prikrili posljedice svog neodgovornog poslovanja, lošeg planiranja, a često i razne zloupotrebe. Nisu bile neuobičajene situacije da ugovorni organi pribjegnu ovom postupku pravdajući to razlozima kranje hitnosti, a da do stvarne realizacije ugovora dođe nekoliko mjeseci, pa i godinu dana nakon njegovog sklapanja. O stvarnoj hitnosti dakle nijebilo riječi.

[1]http://ba.n1info.com/Vijesti/a416307/Radoncic-Nasi-granicari-su-prva-linija-odbrane-donirao-sam-4.500-pari-rukavica.html

Česte su u praksi i zloupotrebe ovog postupka po osnovu člana 21. stav (c) ZJN koji kao uslov njegove primjene propisuje situacije „kada se iz suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili iz razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču“. Klasičan primjer zloupotreba ovih odredbi je donirana medicinska oprema koja se višestruko naplaćuje ugovornom obavezom javnih institucija da od iste firme-dobavljača u narednom višegodišnjem periodu nabavljaju sve potrebne dijelove i potrošni materijal, često po cijenama višestruko iznad tržišnih, a koje u konačnici nadilaze vrijednost donirane opreme.

Upravo su prakse pogrešne primjene i zloupotreba pregovaračkog postupka bez objave obavještenja najčešće u sektoru zdravstva i informacionih tehnologija, što se može potkrijepiti i podacima iz Godišnjeg izvještaja o dodijeljenim ugovorima u postupcima javnih nabavki u 2018. godini Agencije za javne nabavke, u kojem se navodi:

“Predmeti javnih nabavki koji su bili najčešći u provođenju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja gdje je kao razlog naveden član 21.stav (c) Zakona bili su:  farmaceutski proizvodi i medicinska oprema (posebno reagensi, testovi i drugi potrošni materijal za različitu medicinsku opremu, prije svega laboratorijski aparati), usluge informacione tehnologije, usluge održavanja i popravke, softverski paketi (ugovorni organ ne posjeduje izvorni kod za aplikativni softver. Izvorni kod je u vlasništvu pružatelja usluge).

Predmeti javnih nabavki koji su bili najčešći u provođenju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja gdje je kao razlog naveden član 21.stav (d) Zakona bili su: postupak poništen od strane Ureda za razmatranje žalbi BiH, ugovornom organu su neophodne usluge, robe za rad, raskinut ugovor sa ponuđačem, i td.”

Zakon o javnim nabavkama BiH dakle nije odgovoran za aktuelno stanje nestašice medicinske opreme i materijala u javnim zdravstvenim ustanovama i javnim institucijama u BiH, niti predstavlja barijeru pravovremenom i adekvatnom reagovanju ovih tijela na trenutno stanje krize. Stoga je svako pozivanje na suspenziju ovog Zakona direktna opasnost za dodatne zloupotrebe sistema, koje se redovno dešavaju i bez stanja hitnosti kao što je aktuelna epidemija. #ćiribućiriba

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s