Za nabavku respiratora se čeka(lo)mjesecima

Pozadina

U jeku aktuelnih priča o mogućim konsekvencama koje na zdravlje ljudi može da ima Corona virus (COVID-19), odlučili smo da pogledamo posljednju zvaničnu nabavku prijeko potrebnih respiratora za osobe koje obole od ove bolesti i kod kojih se pojave akutni problemi sa disanjem. Stoga smo se pozabavili nabavkom 10 respiratora od strane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, koja je trajala više od 9 mjeseci.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je 4. aprila 2019. godine raspisao otvoreni postupak nabavke respiratora za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske sa procijenjenom vrijednošću od 960.000,00 KM (bez PDV-a), i to u dva lota:

  • Lot 1 – Respirator za potrebe Klinike za dječije bolesti (4 komada) sa procijenjenom vrijednošću od 400.000,00 KM (bez PDV-a) i
  • Lot 2 –Respirator za mehaničku ventilaciju za potrebe Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane (6 komada) sa procijenjenom vrijednošću od 560.000,00 KM (bez PDV-a).

Kriterijumi za dodjelu ugovora bili su ekonomski najpovoljnija ponuda, i to cijena (70%), garancija (15%) i rok isporuke (15%).

Ono što je interesantno kada se posmatra ova nabavka odnosi se na dužinu trajanja postupka, odnosno činjenicu da je Obavještenje o dodjeli ugovora objavljeno tek 18. januara 2020. godine, iako je rok za otvaranje ponuda bio 20. maj 2019. godine. Šta je to spriječilo UKC RS da provede navedeni tender u predviđenom roku nije poznato, mada je činjenica da nije bilo žalbi Kancelariji za razmatranje žalbi na navedeni postupak.

Također je interesantna i činjenica da je ugovor za Lot 1 dodijeljen firmi Ecovision d.o.o. Banja Luka u iznosu od 399.880,00 KM (bez PDV-a),iako ova firma nije imala zabilježenih referenci za prodaju i isporuku navedene opreme. Naime, prema uvidu u provedene postupke javnih nabavki u okviru Portala javnih nabavki, firma Ecovision d.o.o. Banja Luka ima još 3 dobijena postupka javnih nabavki, i to nabaku flašica za bebe u iznosu od 4.011,20 KM (bez PDV-a) i nabavku glikola u iznosu od 4.024,00 KM (bez PDV-a) za potrebe UKC RS, te nabavku betonskih radova na izgradnji kablovske kanalizacije u iznosu od 5.931,00 KM (bez PDV-a) za potrebe MUP-a RS. Također je interesantno da je prihod firme Ecovision d.o.o. Banja Luka u 2018. godini iznosi 90.955,00 KM, što je skoro 4 puta manje od vrijednosti predmetne nabavke. Prihod ove firme u 2017. godini je iznosio 69.995 KM. Firma skoro da i nema svog kapitala (tzv. Tašna-mašna firma). Da li je ova firma uspjela da realizuje, odnosno da li će se realizovati predmetni ugovor nabavke respiratora, još nije moguće sa sigurnošću tvrditi.

Nabavku predviđenu Lot 2 je dobila firma PAROCO-B MEDICAL EQUIPMENT d.o.o iz Banja Luke u iznosu od 526.800,00 KM (bez PDV-a).#ćiribućiriba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s