Banjalučki Vodovod sprema novo „ruho“, a ko će ga platiti?!

maxresdefault

Vodovod a.d.Banja Luka je raspisao otvoreni postupak nabavke izvođenja radova sanacije i adaptacije poslovnog objekta sa procijenjenom vrijednošću od 2.300.000,00 KM (bez PDV-a). Iako je početkom 2019. godine javnosti prezentovano da se tadašnje povećanje cijene vode opravdava potencijalnim gubicima uslijed preuzimanja seoskih vodovoda i rastućim troškovima u vezi cijene električne energije, nije jasno odakle će se finansirati ova investicija ukoliko ne dođe do ponovne korekcije cijene vode (prema podacima za 2019. godinu, preuzetih sa Banjalučke berze, neto dobitak od poslovanja Vodovoda a.d. Banja Luka je iznosio 198.343 KM). Ali to sigurno neće biti priča koja će biti pominjana u narednom periodu pred lokalne izbore, dok je sama nabavka jako interesantna s obzirom na nekoliko stvari.

Kao prvo, radi se o jako složenoj javnoj nabavci koja obuhvata nekoliko desetina poslova iako su mnogi od njih mogli biti predmet drugih nabavki putem novih ugovora ili podjela na lotove. Stav Agencije za javne nabavke je da podjela nabavke na lotove treba da ima dva osnovna cilja, kao što su osiguranje maksimalne konkurencije i smanjenje troškova postupka javne nabave. Pored toga, podjela nabave na lotove pomaže potencijalnim ponuđačima na način da lakše i uz minimalne troškove pripreme svoju ponudu.Stoga, ovom nabavkom su narušeni principi nediskriminacije i jednakog tretmana, jer sam predmet nabavke nije bio podijeljen u više lotova s obzirom na pojedine razlike u vezi predmeta nabavke. Tako se pored radova montaže i demontaže, rušenja, ugradnje stolarije i slično u okviru ove nabavke predviđa nabavka servera, namještaja i drugih roba koje su mogle biti predmet drugih postupaka ili lotova.

Također je za ovu nabavku interesantno da nije definisan rok za završetak navedenih radova, već da isti predstavlja jedan od podkriterijuma u okviru ekonomski najpovoljnije ponude, i to sa 30%. Ostatak od 70% se odnosni na cijenu, te će biti jako interesantno ovu nabavku „ispratiti“ sa stanovišta poštovanja rokova njene realizacije, a naročito već pominjane hetorogenosti poslova i roba koje se zahtjevaju od potencijalnog ponuđača. Ovako postavljene stvari ukazuju da bi na navedenu nabavku mogao „pristati“ samo ponuđač koji je u jako dobrim odnosima sa ugovornim organom, odnosno „preferirani ponuđač“.

Da li će biti više od jedne ponude i na koji rok će se „ponuđač“ obavezati da realizuje ugovorene obaveze, znat će se 31.03. 2020. godine u 13.00 u prostorijama Vodovoda a.d. Banja Luka.#ćiribućiriba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s