UKC RS : I pod COVIDOM-19 Prointer nastavlja umrežavanja

ukc-banja-luka

Dana 24. marta 2020. godine, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je raspisao otvoreni postupak nabavke aktivne mrežne opreme za svoje potrebesa procjenjenom vrijednošću od čak 850.000,00 KM (bez PDV-a). Radi se o nabavci 46 različitih tipova svičeva, raznih vrsta SFP modula, kablova, jedan sistem za autentifikaciju, kontrolu pristupa i upravljanje identitetima, te uslugama instalacije, konfiguracije i puštanja u rad. Samo iz opisa predmetne nabavke je vidljivo da se radi o „hibridu“, odnosno zajedničkoj nabavci roba i usluga koja ne bi trebalo da se realizuje na taj način, imajući u vidu legislativu u okviru javnih nabavki.

Kad se posmatra tenderska dokumentacija, segment koji ukazuje na potencijalnu diskriminaciju i nejednak tretman se nalazi u vezi sa zahtjevom profesionalne i tehničke sposobnosti, odnosno zahtjevom da potencijalni ponuđač u svrhu obezbjeđenja stručnih osoba realizaciju posla iz predmeta nabavke mora raspolagati sa sljedećim osobljem:

  • CCDA Cisco Certified Designed Associate (minimalno 2 izvršioca),
  • CCNP Cisco Certified Network Professional (minimalno 2 izvršioca),
  • CCNP DC Cisco Certified Network Professional Data Centar (minimalno 2 izvršioca),
  • CCNP Cisco Certified Network Professional Security (minimalno 2 izvršioca),
  • CCIE Cisco Certified Internet Expert R&S (minimalno 2 izvršioca),
  • Check Point Certified Securty Administrator – CCSA (minimalno 2 izvršioca) ,
  • Information Technology Infrastructure Library (ITIL) – (minimalno 1 izvršioca).

Od ponuđača se također traži da ima implementirane sljedeće certifikovane sisteme upravljanja, odnosno standarde (ISO 9001, ISO 27001, ISO/IEC 20000, ISO 22301, ISO 45001 i ISO 18295), ili ekvivalentne certifikate. Posebno je interesantan zahtjev od ponuđača da dokaže „Uspješno iskustvo u realizaciji jednog ugovora u vrijednosti ne manjoj od 850.000,00 KM bez PDV-a, koji je za predmet imao nabavku mrežne opreme. Navedeno je i da ugovorni organ neće priznati iskustvo u realizaciji više ugovora čija je zbirna vrijednost 850.000,00 KM bez PDV-a, odnosno bar jedan ugovor mora imati zahtijevanu vrijednost.“ Ovako definisani zahtjevi, odnosno kombinacije traženih kompetencija u vidu kompetencija zaposlenih, neophodnih standarda koji se traže od potencijalnog ponuđača, te određeni iznosi za prethodno realizovane poslove su već viđeni kao prakse koje favorizuju određene ponuđače.Da se radi o već ustaljenoj praksi, ukazuje i tender na koji smo već ukazivali najmanje 10-tak puta tokom 2018. i 2019 godine. U svim navedenim slučajevima je  dostavljena samo jedna ponuda, te je ugovor dodijeljen firmi Prointer ITSS. Interesantno je napomenuti da je u svim slučajevima navedena ponuda iznosila tek nešto zanemarivo manje od procijenjene vrijednosti nabavke (uglavnom manje od 0,1%).

Posebno zastrašujuća činjenica je ta da u doba već rasprostranjene pandemije virusa COVID-19, kada se svi raspoloživi resursi u okviru zdravstvenih ustanova trebaju usmjeriti ka nabavci respiratora, testova za utvrđivanje zaraženosti oboljelih i drugih neophodnih medicinskih materijala (od rukavica i maski pa nadalje), lansira jedna ovakva nabavka „umrežavanja“ koja skoro da nema nikakvu dodanu vrijednost za borbu protiv pandemije. No očigledno su interesi pojedinaca mnogo važniji od javnog interesa i borbe protiv virusa COVID-19. #ćiribućiriba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s