Koriste li načelnici općina pandemiju za predizborno “dodvoravanje”glasačima te “mutne radnje” sa odabranim firmama?

ned

Općina Centar Sarajevo je objavila informaciju o provođenju pregovaračkog postupka nabavke i isporuka kombi (sanitetskog vozila) za potrebe KCUS s ciljem provođenja mjera na sprječavanju širenja opasnosti od koronavirusa (COVID-19), putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci i sa procijenjenom vrijednošću od 51.000,00 KM (bez PDV-a). Ova vijest  je kao “grom” odjeknula u BH eteru i na prvu se činilo kao stvarno human gest i doprinos općinskih struktura u borbi protiv pandemije. Međutim, kako je nabavka provedena ekspresnim pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja u rekordnom roku, odlučili smo da provedemo analizu načina na koji je provedena.

Radi se o nabavci standardizovanog kombija uz relativno manje korekcije njegove unutrašnjosti s ciljem prilagođavanja njegovoj namjeni kao sanitetskog vozila:

  • Svjetlosno zvučna signalizacija: plavi signalni LED blok naprijed, elektronska sirena,
  • Nosila, samoutovarna kolica sa inox rampom – standard, postolje kolica, prednji i zadnji blokatori, madrac,
  • Klupa ugrađena na desnom unutrašnjem blatobranu bolesničkog prostora, sa prostorom ispod sjedišta za ostavljanje medicinske opreme i
  • Unutrašnje obloge bolničkog prostora od poliestera.

Prema riječima načelnika Općine, vozilo će biti korišteno za transport pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom do novog izolatorija koji je smješten u prostorijama Građevinskog fakulteta u Sarajevu, dok će nakon prestanka pandemije biti stavljeno u redovnu upotrebu KCUS-a.

Ono što je od početka zabrinjavalo je način na koji je realizovana ova javna nabavka. Ovako definisana, ona se ne nalazi u Planu javnih nabavki za 2020. godinu niti dopune ovog plana, već je provedena na osnovu saopštenja Agencije za javne nabavke BiH od 17.03.2020. godine o korištenju pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci, pod uslovima navedenim u članu 21. Stav (1) tačka d) Zakona, odnosno da:

  • Postoji događaj koji se nije mogao predvidjeti,
  • Krajnja hitnost zbogkoje je nemoguće ispuniti rokove predviđene za druge, redovne postupke javne nabavke,
  • Ne postoji slučaj ni veza između nepredvidivog događaja i krajnje hitnosti koja iz njega proizlazi.

Međutim, da se ne radi o baš “neplaniranoj”nabavci, ukazuje i Plan javnih nabavki za 2020.godinu, gdje se ova nabavka nalazi pod brojem 43, odnosno šifrom JRJN-34115200-8 (Nabavka kombi vozila za potrebe formiranih struktura civilne zaštite koja je incijalno predviđena za potrebe Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice) i za koju je inicijalno bio predviđen otvoreni postupak i realizacija u I kvartalu 2020.godine.

Interesantna činjenica o ovoj  nabavci je i brzina kojom je ista provedena. Tako je u Informaciji o pregovaračkom postupku bez objave obavještenja od 24.03.2020. godine navedeno da Općina Centar pokreće predmetnu nabavku sa ponuđačem „BERLIJETA“ d.o.o.Visoko, dok se dostavljanje početne ponude od strane navedene firme očekuje sutradan, 25.03.2020. godine u 10:30. Ovo je svakako presedan sa stanovišta brzine realizacije navedene procedure, ali ne i bez “aljkavosti” koja ju je pratila.

Predmetna nabavka termalne kamere a odabrana firma koja dostavlja sanitetsko vozilo

Informacija koju je objavila Općina Centar “informiše” da u skladu sa članom 28. stav (4) Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik BiH“, broj 39/14), Služba za javne nabavke, zajedničke poslove i informatiku Općine Centar Sarajevo, objavljuje informaciju, da u skladu sa članom 21. stav (1) tačka d) Zakona o javnim nabavkama, provodi pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku dva seta termalnih hibridnih mrežnih kamera zdravstvenim ustanovama na području općine Centar Sarajevo, s ciljem provođenja mjera na sprječavanju širenja opasnosti od koronavirusa (COVID-19). Služba za javne nabavke, zajedničke poslove i informatiku je nakon provjere uslova za primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci, pokrenula predmetnu nabavku sa ponuđačem „BERLIJETA“ d.o.o.Visoko.

Da postoji neka veza, drugačija od uobičajene između ugovornih organa i potencijalnih ponuđača, ukazuje i činjenica da je firma Berlijeta dobila 2 posljednja tendera nabavke vozila od strane Općine Centar putem otvorenog postupka, gdje je ponuda firme BERLIJETA bila jedina dostavljena ponuda.

Radilo se o sljedećim nabavkama:

  • Nabavka i isporuka putničkog motornog vozila 4×4 za potrebe Službe za medicinsku pomoć u vrijednosti od 37.400,00 KM (bez PDV-a) – ugovor zaključen 27.januara 2020.godine.
  • Nabavka i isporuka terenskog motornog vozila u vrijednosti od 30.692,30KM (bez PDV-a) – ugovor zaključen 16.septembra 2019.godine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s