Da li trenutna situacija „pogoduje“ mogućnostima zaobilaženja primjene Zakona o javnim nabavkama BiH?

what_is_a_question_mark

Republički štab za vanredne situacije Vlade Republike Srpske je na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske donio zaključak (Zaključak broj 09-10/20 od 26. marta 2020. godine) o korištenju materijalnih sredstava, pozivajući se na odredbe Zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama (Član 45). Ovim zaključkom se zadužuje privredno društvo „Viljuškari Nikolić“ d.o.o. Banja Luka da Republičkom štabu za vanredne situacije u slučaju potrebe stavi na raspolaganje viljuškar(e) nosivosti do 2.500 kilograma i vozače za viljuškar(e).Istovremeno, zaključak definiše da će se privrednom društvu „Viljuškari Nikolić“ isplatiti naknada u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama, dok se za realizaciju ovog zaključka zadužuju Ministarstvo trgovine i turizma i Ministarstvo finansija.

Iako je evidentno da se radi o (potencijalnoj) nabavci usluga iznajmljivanja viljuškara (zajedno sa njegovim rukovaocem/vozačem), nije jasno zašto se za te potrebe Repulički štab za vanredne situacije Vlade Republike Srpske opredijelio za donošenje predmetnog zaključka, jer je isto mogao da postigne primjenom Zakona o javnim nabavkama i u najmanju ruku sa raspisivanjem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja. Ono što bi svakako bilo drugačije odnosilo bi se na činjenicu da bi se tad morala znati procijenjena vrijednost ugovora, kao i sam predmet, odnosno obim planirane usluge iznajmljivanja viljuškara. Istovremeno, na osnovu navedenog zaključka nigdje nije moguće zaključiti koliko će to iznos sredstava biti isplaćen firmi „Viljuškari Nikolić“ po osnovu stavljanja na raspolaganje njenih materijalnih sredstava.

Na kraju treba napomenuti da će biti jako problematično ukoliko se navedena praksa nepotrebnog zaobilaženja Zakona o javnim nabavkama počne koristiti i za druge, mnogobrojne namjene.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s