Zaduživanje Puteva RS od 200 miliona KM– prioritet Vlade RSza vrijeme pandemije?!

 

jp_putevi_rs

Dana 24. marta 2020. godine, JP Putevi Republike Srpske su objaviliotvoreni postupak nabavke kreditnih sredstava u iznosu od 200 miliona KM za finansiranje investicionih ulaganja sa procijenjenom vrijednošću od 22.000.000 KM (bez PDV-a). Ova nabavka je pokrenuta Odlukom Vlade Republike Srpske broj 04/1-012-2-033/20, a na osnovu funkcije skupštine ovog javnog preduzeća. Treba istaći da je Vlada RS puni garant za uzimanje ovog kredita.

Nekoliko stvari je u najmanju ruku „kontroverzno“ kada je u pitanju ova nabavka. Radi se prvenstveno o jako velikom zaduženju bez razmatranja istog od strane Narodne skupštine RS, što je postalo skoro pa pravilo.  Također, prema uslovima koji su definisani (Kamatna stopa do 3%, grejs period od 2 godine, 7 godina za otplatu, uključujući grejs period, te iznos od 200 miliona KM), čak se može vidjeti da ni procijenjena vrijednost nabavke nije urađena adekvatno jer ona po navedenim uslovima iznosi oko 23.3 miliona KM (bez PDV-a), odnosno 27.250.000,00 (sa PDV-om).

Također je interesantna činjenica da je Vlada Republike Srpske ovu nabavku odobrila preduzeću JP „Putevi Republike Srpske“, iako za proteklih 6 godina nije provedena finansijska revizija ovog subjekta od strane Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske,dok je revizija iz 2014. godine (koja se odnosila na podatke za 2013. godinu) dobila negativno revizorsko mišljenje.

Interesantna je i činjenica da se ovo kreditno zaduženje namjeravalo realizovati u sklopu kredita od Svjetske banke, te je još tokom oktobra 2019. godine isticano da Svjetska banka namjerava da finansira rehabilitaciju puteva u Republici Srpskoj (izvor: http://biznis.ba/svjetska-banka-finansira-rehabilitaciju-puteva-i-zeljeznica-u-rs/). Međutim, nije jasno zbog čega je Svjetska banka odustala od finansiranja navedenih potreba Puteva RS.

Na kraju, najporažavajuća činjenica se odnosi na okolnosti u okviru kojih se provodi navedena nabavka. I dok Vlada RS svakodnevno nastoji da „namakne“ nedostajuća sredstva za borbu protiv pandemije virusa korona, te negativnih posljedica ove pojave po čitav ekonomski prostor Republike Srpske, istovremeno se  Putevi RS zadužuju bez da se navodi jasna namjena za utrošak ovih sredstava u narednom periodu. Naznake postoje, ali one nisu dovoljne da bi se trebao realizovati jedan ovakav angažman, naročito u vrijeme kada se planiraju zaduženja za druge, mnogo urgentnije namjene. Stoga svakako nije jasno zašto Vlada RS nije povukla navedenu odluku iako je imala čak skoro 10 dana od prvog sastanka za definisanje anti-kriznih ekonomskih mjera prouzrokovanih virusom korona. A jedna od mjera bi svakako trebala da se odnosi na pažljivo upravljanje raspoloživim „kreditnim potencijalnom“ Republike Srpske u nadolazećim vremenima.

Stiče se utisak da se navedeni kredit nastoji ponovo iskoristiti u svrhe predizbornog asfaltiranja i dobijanja lokalnih izbora koji su predviđeni za oktobar 2020. godine. „Korona je tu, ali će i proći, a vlast je vlast i teško je se odreći“ rekao bi neko sa većom dozom poetike ili patetike. #ćiribućiriba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s