Dezinficijensi protiv Corone za ČISTO izbjegavanje pregovaračkog postupka

rudnik-banovici-direkcija

RUDNICI MRKOG UGLJA ” BANOVIĆI ” DD BANOVIĆI su 24.03.2020. godine potpisali ugovor sa Sanit doo Tuzla za nabavku dezinficijensa za ruke, radne površine, sanitarne čvorove i podove u visini od 55.363 KM. Nabavka je provedena pregovaračkim postupkom bez objave, a kao razlog provođenja ovog postupka navedena  je hitnost zbog corona virusa.

Ugovorni organ sa ovim ponuđačem, prema podacima sa Portala javnih nabavki je zaključio 20 ugovora po osnovu provedenog, također netransparentnog direktnog sporazuma, a više od pola je zaključeno na najviši iznos za direktni sporazum od 6.000 KM. U planu javnih nabavki za 2020. godinu na poziciji „materijal za održavanje čistoće“ predviđen je iznos od 70.281 KM.

Iako se ova nabavka čini opravdanom, ovako veliki iznos bi mogao ukazati i na zloupotrebu. Na web stranici ugovornog organa se ne može naći tenderska dokumentacija za ovu nabavku, pa se ne zna koliko je vremensko trajanje ugovora i koliko se predmetne robe nabavlja. Međutim, jedan od uslova za provođenje pregovaračkog postupka bez objave zbog hitnosti je i da se „ne mogu ispoštovati ovim zakonom utvrđeni minimalni rokovi za otvoreni, ograničeni ili pregovarački postupak s objavom obavještenja“, a u konkretnom slučaju se, zbog godišnje planiranih ukupnih sredstava za materijal za čišćenje i iznosa samo za dezinficijense,čini kako se bar za dio sredstava mogao provesti otvoreni postupak. #ćiribućiriba

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s