Neadekvatnim zahtjevima do željenog ponuđača?!

JP Međnarodna zračna luka-Aerodrom Mostar je  je raspisao otvoreni postupak nabavke informatičko telekomunikacijske opreme sa procjenjenom vrijednošću od 150.000,00 KM (bez PDV-a).

Kad se posmatra tenderska dokumentacija, segment koji ukazuje na potencijalnu diskriminaciju i nejednak tretman se nalazi u vezi sa zahtjevom profesionalne i tehničke sposobnosti, odnosno zahtjevom da potencijalni ponuđač ima realizirane ugovore u vrijednosti koja prevazilazi vrijednosti propisane Uputstvom za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda (Član 7.). Agencija za javne nabavke je u okviru navedenog uputstva definisala da „ako ugovorni organ od kandidata/ponuđača kao dokaz tehničke i profesionalne sposobnosti traži popis ugovora, smatra se da je uslov srazmjeran predmetu nabavke kada se traži dokaz o izvršenju više ugovora, ako njihov zbirni iznos nije viši od procijenjene vrijednosti nabavke.“ Međutim, u navedenoj tenderskoj dokumentaciji je naveden zahtjev za „spisak navedenih ugovora….sa pojedinačnim vrijednosnim iznosima, datumima i ugovornim stranama uz osiguranje najmanje dva dokumenta u formi Potvrde o dobrom izvršenju posla koju daje druga ugovorna strana, čija vrijednost mora biti ista ili veća od 170.000 KM. Ovakva formulacija implicitno ukazuje da potencijalni ponuđač mora da dostavi Potvrde za ugovore u vrijednosti od 340.000 KM što je protivno Uputstvu za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda.

Od ponuđača se također traži da ima implementirane sljedeće certifikovane sisteme upravljanja odnosno standarde (ISO 9001 i ISO 27001) ili ekvivalentne sertifikate.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s